Distributeur van Earthing.com in Nederland en België
Enige aanbieder met garantie op de werking
Home26 Slaapverwekkende tips voor een verkwikkende nachtrust
26 Slaapverwekkende tips voor een verkwikkende nachtrust
26 slaapverwekkende tips voor een verkwikkende nachtrust
Uit eigen ervaring weet ik dat goed aarden met een aardingslaken het beste werkt om een heerlijke nachtrust te krijgen. Maar er zijn meer dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat je sneller inslaapt en elke morgen verkwikt weer opstaat.
Zorg voor een optimale slaapomgeving
Zorg voor een comfortabel bed en een rustige omgeving.
Zorg voor een donkere kamer.
Licht ’s nachts verstoort je interne klok en de aanmaak van het slaaphormoon melatonine. Licht is het seintje voor je hersenen dat het tijd is om op te staan. Doe geen licht aan als je ’s nachts naar de wc moet. En als je nachtlichtjes wilt gebruiken, zorg dan dat ze heel weinig licht geven. Liefst rood of oranje licht. Dat heeft minder invloed op het slaaphormoon.
Zet je mobieltje uit of in ieder geval in vliegtuigstand.
Plaats geen dect-telefoon in je slaapkamer.
Deze apparaten geven elke paar seconden een puls die de slaap verstoort. Wil je telefoon op je slaapkamer via het vaste net? Kies er dan een met een draadje.
Zet de wifi ’s nachts uit.
Hoewel niet is bewezen dat wifi de gezondheid schaadt, melden veel mensen dat zij beter slapen als ze de wifi uitzetten. Natuurlijk kun je dan nog steeds wat signalen van de wifi van de buren oppikken, maar gelukkig neemt de kracht van het signaal af naarmate de afstand groter wordt. Het loont dus de moeite om je eigen wifi ’s nachts uit te zetten. Op sommige routers is dat lastig. Daarvoor is een losse router in de handel, die je met een kabeltje kunt aansluiten op de router van je provider.
Zorg voor zo weinig mogelijk elektrische apparaten in je slaapkamer en doe ze in ieder geval uit als je gaat slapen (niet alleen op stand-by).
Bij lampen met een transformator kun je het beste de stekker uit het stopcontact halen of een schakelaar tussen de transformator en het stopcontact plaatsen.
Kies bij voorkeur voor een wekker die niet op stroom loopt.
Er zijn ook apparaatjes op de markt voor in de meterkast die het stroomcircuit onderbreken, zodra de laatste stroomgebruiker (bijvoorbeeld je bedlampje) wordt uitgeschakeld. Dit werkt niet als je een elektrische wekker(radio) hebt.
Zorg voor een temperatuur in je slaapkamer tussen de 15 en 18 graden.
Liever kouder dan 15 graden dan warmer dan 18.
Zorg voor voldoende ventilatie en frisse lucht.
Kijk geen tv vanuit je bed en gebruik je bed niet om nog even van alles te regelen op je laptop of smartphone.
Ten eerste kom je daarna moeilijker in de relaxstand en ten tweede geef je je lichaam daarmee onbewust het signaal, dat je bed bedoeld is om allerlei activiteiten uit te voeren.
Zet een paar kamerplanten, die een kalmerend en lucht zuiverend effect hebben, in je slaapkamer.
Aloe Vera produceert ’s nachts zuurstof, Hedera Helix (Engelse klimop) is lucht zuiverend en Sanseveria bezit beide eigenschappen. Lavendel zorgt voor een kalmerende sfeer.
Ritme
Houd bij voorkeur een vast ritme aan. Ook in het weekend.
Je lichaam raakt gewend aan de tijd om in slaap te vallen en om op te staan.
Ga bij voorkeur voor 11 uur ’s avonds naar bed.
Veel van je organen gaan in ruststand vanaf 11 uur. Je lichaam herstelt het beste tussen 11 en 1 uur ’s nachts. Vroeger zei men weleens dat de uren voor middernacht dubbel tellen. Daar zit dus een kern van waarheid in.
Voor het slapen gaan
Als je vaak moet opstaan om naar de wc te gaan, drink dan niets meer 2 uur voor het slapen gaan.
Zo beperk je het aantal keren dat je ’s nachts je bed uit moet
Drink ’s avonds geen cafeïnehoudende dranken, dus geen koffie en geen gewone thee (kruidenthee mag wel).
Voor sommige mensen is het beter om ’s middags al geen koffie meer te drinken.
Drink ’s avonds (weinig of) geen alcohol.
Ook al val je daardoor makkelijker in slaap. Het is bewezen dat alcohol ervoor zorgt dat je minder diep slaapt en dus minder uitrust.
Als de avondmaaltijd je hoofdmaaltijd is, eet dan minimaal 3 uur, maar bij voorkeur 4 uur, voordat je naar bed gaat.
Doe geen activiteiten die erg stimulerend zijn voor de hersenen ten minste een uur voor het slapen gaan. Dus geen werkzaamheden op de computer of spannende tv programma’s kijken.
Als je voor het slapen gaan iets op tv of op je laptop of iPad kijkt, gebruik dan een bril dat het blauwe licht eruit filtert .
Zo’n bril koop je al vanaf 15 euro op internet. Blauw licht heeft een stimulerend effect en houdt ons wakker. Het remt de productie van het slaaphormoon melatonine en het bevordert de vorming van stresshormonen, zodat ons lichaam is ingesteld op het dagritme.
Er zijn ook programma’s die je gratis kunt downloaden om ervoor te zorgen dat je laptop, iPad of smartphone ’s avonds automatisch overschakelt op ander licht met minder blauw erin.
Luister naar rustgevende muziek.
Mediteren kan helpen om drukke gedachten te kalmeren.
Lezen in bed of voor het slapen gaan, kan rustgevend zijn.
Lees echter geen thrillers of boeken die je uit je slaap kunnen houden.
Een warm bad of warme douche werkt kalmerend en bevordert het inslapen.
Schrijf je gedachten van je af.
Als je slecht in slaap komt, omdat je in bed allerlei plannen maakt voor de volgende dag dan helpt het vaak om dat allemaal op te schrijven. Zo hoef je ook niet bang te zijn dat je de volgende dag vanalles vergeet. Je kunt het dan loslaten en je valt makkelijker in slaap.
Een magnesium supplement innemen voor het slapen gaan is ontspannend voor je spieren en kan zorgen voor een diepere slaap.
Leefgewoontes
Overdag genoeg zonlicht zorgt voor een beter dag en nacht ritme.
Probeer ten minste 1 uur daglicht per dag te ontvangen. Mocht je niet genoeg buiten kunnen zijn, dan kan een daglichtlamp ook helpen
Beweeg.
Minimaal 30 minuten per dag bewegen, verlaagt de stress in je lichaam. Dit bevordert ook de slaap. Maar doe geen fitness vlak voor het slapen gaan, dat houdt je juist wakker.
Deze 26 tips zijn bedoeld als een handreiking om beter te slapen en als aanvulling op het gebruik van een aardingslaken.
Ik pretendeer niet volledig te zijn.
Mochten deze tips niet voldoende zijn om je een heerlijke nachtrust te bezorgen, overweeg dan eens een aardingsonderlaken of neem contact met ons op om je te adviseren.
Earthing Nederland
26-01-2017 15:35
Reacties (
0
)