NL
  • Sinds 2012
  • Best verkrijgbare kwaliteit wereldwijd
  • Distributeur van Earthing.com in Nederland en België
  • Enige aanbieder met garantie op de werking
Home De circadiaanse ritmiek (dag- en nachtritme)

De circadiaanse ritmiek (dag- en nachtritme)

De circadiaanse ritmiek (dag- en nachtritme) Vliegen is niet meer uit ons bestaan weg te denken. Of je nu op wereldreis gaat of regelmatig een reis maakt naar een verre bestemming, we vliegen steeds vaker naar een plek waar het dag- en nachtritme anders is dan in Nederland. Het verschijnsel dat we oplopen door het in korte tijd veranderen van tijdzone noemen we jet lag.

Een jet lag is een circadiaanse ritme slaapstoornis en wordt ook wel eens 'tijdzone veranderingssyndroom' genoemd. Er is dan een verschil tussen jouw patroon en dat van de omgeving. Dit ontstaat als gevolg van het reizen door meerdere tijdzones, vooral per vliegtuig. Door de reis kom je snel terecht in een land of plaats waar je op andere tijden moet slapen en waken dan je interne lichaamsklok verwacht. Een circadiaans ritme is een biologisch ritme waarvan de cyclus ongeveer één dag duurt (Latijn: circa = rond, dies = dag). Men spreekt ook wel van een 24-uursritme of slaap-waakritme.

Wat kun je dan doen om een jet lag te verminderen? Het is in ieder geval belangrijk dat je zo ontspannen mogelijk op reis gaat. Dan kost het herstellen ook minder moeite en energie. Op het internet kun je veel opsommingen vinden van wat je kunt doen om zo min mogelijk last te krijgen van een jet lag en sneller te herstellen. Het varieert van het alvast aanpassen van je slaapritme tot licht eten. Slaapmiddelen worden afgeraden, omdat je daarmee bijvoorbeeld ook de kans op vliegtuigtrombose verhoogt. En het afstemmen op het ritme van het zonlicht wordt natuurlijk aangeraden. Er bestaat zelfs een website waar je een persoonlijk jetlagpreventieprogramma kunt uitdraaien. Mogelijkheden te over dus. Echter wordt het meest eenvoudige en doeltreffende middel op de meeste plaatsen nog niet genoemd. En dat is, als je op de plaats van bestemming bent, met je blote voeten op de aarde gaan staan. Daardoor stem je meteen af op het dag- en nachtritme van de plek waar je bent. Dus heb je bijvoorbeeld een reis naar New York geboekt? Zorg dan dat de eerste plek waar je naartoe gaat het Central Park is en ga met je blote voeten op het gras staan. Een duik nemen in de zee of het zwembad op de plek van bestemming is ook een zeer effectieve manier om te aarden en je meteen ‘thuis’ te voelen.

Naast met je blote voeten op het gras staan of een duik nemen, kun je ook je aardingslaken- mat of slaapzak (Recovery bag) meenemen. Zo ben je dag en nacht meteen met het ritme van de aarde verbonden en heb je waarschijnlijk meer, langer en energieker plezier van je vakantie naar een verre bestemming.

Op onze website kun je het volgende nog vinden over een jet lag en aarden: ‘Op elk punt aan de oppervlakte van de planeet fluctueert de energie van de Aarde afhankelijk van de positie van de zon en de maan, waardoor cycli worden gecreëerd, zoals de circadiaanse cyclus (ook wel de biologische klok genoemd). Dit verklaart hoe passagiers, na lange vluchten over vele tijdzones heen, hun interne klok kunnen resetten naar de "lokale tijd" en snel het effect van jet lag kunnen verminderen door blootsvoets buiten te lopen of te aarden of geaard te slapen nadat zij op hun bestemming zijn aangekomen.
Overigens denken we dat Aarden leidt tot een veel grotere fysiologische stabiliteit, omdat de diverse lichaamsritmes niet alleen zich afstemmen op de licht-donker cyclus, maar met al de natuurlijke ritmes van de omgeving.’ (zie ook www.earthingnederland.nl/jetlag
  Earthing Nederland     25-06-2015 13:14     Reacties ( 1 )
Reacties (1)
 Minou de Leeuw -  26-06-2015

Jet-lag is eigenlijk het uitzetten van het lichaam bij stijgen (lagere druk) en het krimpen van het lichaam bij dalen (normale druk). Dat geeft een vermoeid gevoel; de beste remedie is meteen na landing veel bewegen; zoals trap lopen ipv roltrap, lopen ipv rolband. Bovenstaand artikel gaat over Time-lag, als gevolg van het passeren van tijdzones.

Terug